Huisvesting

Een groot woestijn terrarium, minimaal moet de afmeting voor 1 baardagaam 100x50x50cm (lxbxh)zijn. Voor een paar of een trio 150x50x50 cm. In het terrarium kun je een aantal boomstronkjes of takken plaatsen waarop ze kunnen zonnen. Ook kun je een paar flagstones onder een spot plaatsen, deze houden de warmte goed vast. Als ondergrond wordt vaak beukensnippers of zand gebruikt, dit geeft vaak veel problemen. Beukensnippers schimmelen als deze te vochtig zijn. De meest natuurlijke bodembedekking voor baardagamen is zand. Het houdt de warmte goed vast. Er zijn verschillende soorten zand. Als je zand wilt gebruiken kun je het best speelzand gebruiken. Zeef dit goed, zodat de grote korrels er uitzijn. Als je baardagaam hier wat van binnenkrijgt raakt hij niet zo snel verstopt. Probleemloze bodembedekking is kunstgras. Dit is makkelijk schoon te houden, schimmelt niet en de baardagaam kan er niet verstopt van raken zoals bij zand. Het nadeel hiervan is dat je de baardagaam wel wat vaker moet schoonmaken. Kunstgras haalt het vocht niet uit de ontlasting. En als een baardagaam hier door loopt wordt hij snel smerig.

Temperatuur

De temperatuur moet overdag 32 tot 35°C zijn in het warme gedeelte en 24°C in het koude gedeelte van het terrarium. Onder de spots mag het zelfs iets boven de 41°C uitkomen. 's Nachts moet de temperatuur rond de 17 tot 18°C zijn. Per dier zomogelijk minimaal 1 spotje, maar let wel op dat je een koude plek in het terrarium blijft houden. Voor de spots gebruik ik "baskingspot" van ZooMed. Ook moet je een speciale TL-lamp gebruiken voor de UV-stralen (zie voeding). Deze is zeer belangrijk om de baardagaam optimaal te laten groeien. Warmte stenen zijn voor een baardagaam niet goed. Ze gaan er graag op zitten, maar voelen niet dat het te warm gaat worden en hebben dan een grote kans dat ze zich zelf verbranden.

Nooit 2 volwassen mannen bij elkaar plaatsen i.v.m. stress en vecht gedrag. Twee volwassen mannen kunnen elkaar behoorlijk verwonden. Plaats ook nooit te veel jonge dieren bij elkaar. Bij te weinig ruimte kunnen deze elkaar verminken aan de staart en tenen.

Terrarium met kunstgras
Een terrarium met kunstgras

 

 

Terrarium met speelzand
Een terrarium met speelzand