Inleiding

Deze caresheet is bedoeld voor de de inlandse baardagaam (Pogona vitticeps). Een baardagaam is een goed te houden reptiel, dit komt mede door zijn vriendelijke en rustige karakter. Door het oppakken en door de aandacht die je aan de baardagaam besteed zal deze aan de mens wennen en hierdoor minder stress hebben.

Een volwassen baardagaam is +/- 50 cm groot. In gevangenschap kan een baardagaam ongeveer 7 tot 12 jaar worden. De standaard kleur is van licht bruin tot grijs. De kleur rond de ogen is oranje of geel en de baard kan ook oranje of geel zijn. Ook zijn er verschillende kleurvariaties.

Kijk eerst goed rond voordat je een baardagaam gaat aanschaffen.
De baardagaam moet alert zijn en helder uit zijn ogen kijken. Als hij dat niet doet ben je er bijna zeker van dat hij ziek is.
Kijk of hij een goed gewicht heeft (rond buikje) en dat zijn heupbeenderen niet zichtbaar zijn. Vaak missen ze ook een stukje van de tenen of de staart. Controleer de mond op mondrot, het lichaam op ongewone plekken en de cloaca op sporen van diaree.

Als je van plan bent om één baardagaam te houden kun je het beste kiezen voor een mannetje. Een vrouwtje alleen heeft kans op legnood, hieraan kan ze dood gaan.

Afkomst

De baardagaam komt uit Australië, van droge en half woestijnachtige gebieden, ook uit de open bossen. Hij is overdag actief en gaat gelijk als het donker wordt slapen. De baardagaam is een grondbewoner maar ook kan hij goed klimmen. Doordat de baardagaam in verschillende gebieden leeft zijn er verschillende kleurvariaties. Hij heeft de kleur van het gebied waar hij leeft. Zo zijn er van nature rode baardagamen. Deze baardagamen leven in een gebied waar het zand rood is. Een standaard baardagaam (die van licht bruin tot grijs is) zal niet in het zelfde gebied kunnen overleven, want deze valt te veel op en zal snel een prooi zijn.

baardagaam
Pogona vitticeps

 

 

leefgebied Pogona vitticeps
Leefgebied van de
Pogona vitticeps