Voeding

De meeste mensen geven hun baardagamen hoofdzakelijk insecten en daarbij wat groente en fruit. Er is een onderzoek geweest waaruit blijkt dat 85% van het voedsel van volwassen baardagamen in de natuur uit groente bestaat. Wij geven onze baardagamen iedere dag verse groente en om de dag dierlijk voedsel.
Het dierlijk voedsel bestaat uit krekels, sprinkhanen, buffalowormen, meelwormen, moriowormen en kleine knaagdieren. Ook kun je kattenbrokken geven en er zijn ook brokjes voor baardagamen. Hier moeten ze wel aan wennen, maar als ze het wel eten lopen ze vaak hun groente en fruit voorbij.
Bepoeder de insecten met kalk of vitamine zodat de baardagamen genoeg vitamine binnen krijgt. Bij veel baardagamen gaat de voorkeur het meest naar fel gekleurde groenten uit, deze worden het meest gegeten. Geef bij jonge baardagamen nooit "te groot" voer. Dit kunnen ze niet of slecht verteren. Een goede afmeting voor het voer is dat het niet groter mag zijn dan de ruimte tussen de ogen van de baardagaam.

Geef in mindere maten broccoli, peterselie, spinazie en wortelen dit bevat veel oxaalzuur. Oxaalzuur bindt calcium, waarna dit dus niet meer door de reptiel gebruikt kan worden voor de skeletopbouw.

Een algemene stelregel bij het voeren van groente aan baardagamen is:
"Geef een grote variatie aan groente, wat je bij een supermarkt kan kopen, van een kwaliteit dat je zelf ook zou eten".

Plaats bij volwassen baardagamen een waterbak in het terrarium, en sproei ze 2 keer per week. Bij jonge baardagamen is het beter geen waterbakje te plaatsen i.v.m. verdrinkingsgevaar sproei ze hierom iedere dag.

Vitamine

Baardagamen hebben vitamine en mineralen nodig voor een goede vitale gezondheid. Ze hebben iedere dag extra calcium nodig voor een goede bot opbouw en de eileg. Wij strooien iedere dag kalk over de groente. Mix de kalk goed door de groente zodat ze altijd voldoende kalk binnen krijgen.
Jonge baardagamen hebben 4 tot 5 keer per week multi-vitamine nodig, volwassen baardagamen 2 tot 3 keer per week en zieke volwassen en drachtige baardagamen 3 tot 4 keer.

Ook hebben baardagamen UV-B licht nodig, dit is te verkrijgen door een buiten verblijf te maken of door een speciale UV-B lamp in uw terrarium te plaatsen. Voor een optimaal resultaat moet u deze TL lamp maximaal 35 cm boven de baardagaam plaatsen en 10 tot 12 uur per dag laten branden. Deze lamp moet wel ieder jaar vervangen worden. Let wel op dat UV-B licht niet door glas of plastic gaat. UV-B maakt vitamine D aan. Vitamine D is nodig voor de opbouw van het skelet. Hebben ze niet voldoende vitamine D, krijgen ze Rachitis.
Als je geen UV licht in je terrarium hebt kan je dit tekort opvangen door extra vitamine te geven (vooral D3). Het beste is om de baardagamen dan ook 3 keer per week een half uur direct zonlicht te geven. Dit is zeer belangrijk voor opgroeiende baardagamen.

Groentemix
Groentemix voor baardagamen
Buffalowormen
Buffalowormen zijn goed voor
kleine baardagamen
Moriowormen
Moriowormen zijn goed voor
volwassen baardagamen
Krekels
Bepoeder de krekels altijd met
kalk of vitamine