Ziekte

Inleiding

Iedere baardagaam kan een keer ziek worden. Vaak bevinden de verwekkers zich lang in het lichaam en door een verslechtering van conditie (bijvoorbeeld door het op onjuiste manier houden en verzorgen) breekt de ziekte uit. De baardagaam moet alert zijn en helder uit zijn ogen kijken. Als hij dat niet doet ben je er bijna zeker van dat hij ziek is.
Kijk of hij een goed gewicht heeft (rond buikje) en dat zijn heupbeenderen niet zichtbaar zijn. Vaak missen ze ook een stukje van de tenen of de staart. Controleer de mond op mondrot, het lichaam op ongewone plekken en de cloaca op sporen van diaree. Als je een zieke baardagaam hebt moet je hem in een quarantaineterrarium zetten. Maak het andere terrarium grondig schoon met een desinfecterend middel (bij een reptielen-speciaalzaak kun je dit product halen) en richt hem opnieuw in. Maak ook alle voorwerpen in het terrarium schoon. Een zieke baardagaam moet je door een dierenarts laten behandelen.

Lijst met veel voorkomende ziekte

- Adenovirus: Het adenovirus is een virus dat steeds meer voorkomt bij baardagamen. Het is een virus dat vooral bij jonge baardagamen tussen de 4 en 14 weken voorkomt. De baardagaam is vaak levenloos en wil niet eten. Hij wordt heel snel mager en vaak is hij met een paar dagen dood. Er is voor dit virus nog geen medicijn. Zet je baardagaam in een quarantaine terrarium en zorg er voor dat je iedere keer als je met je baardagaam, z'n waterbak of voerbak in aanraking komt dat je je handen goed wast, want je kunt je andere dieren ook besmetten.

- Amoeben: Amoeben zijn darmparasieten die veel voorkomen bij verzwakte-, zieke- en gestresste baardagamen. Ze worden veel door insecten of menselijke handelingen overgedragen aan uw baardagaam. De verschijnselen van amoeben zijn: niet eten, bloederige ontlasting en een naar de staart toe vuile, bloederige cloaca. Bij amoeben is het besmettingsgevaar groot. Bij de dierenarts zal je een ronidazol bevattend product krijgen (10 tot 20 mg per kg dier) of een metronidazol bevattend product (50 tot 75 mg per kg dier), geef dit gedurende 10 dagen (op advies van de dierenarts).

- Abcessen (knobbels): Abcessen zijn builen met een etterige inhoud, vaak al verhard en omgeven met bindweefsel. Bij abcessen moet je naar een dierenarts gaan voor een antibioticumkuur. Zonodig zal de dierenarts ze opensnijden.

- Coccidiose: Coccidiën zijn parasieten die worden overgedragen door andere dieren of soortgenoten. De verschijnselen van coccidiose zijn: verminderde eetlust, vermagering en diaree.

- Flagelatten: Flagelatten zijn darmparasieten die veel voorkomen bij verzwakte-, zieke- en gestresste baardagamen. De verschijnselen van flagelatten zijn: vieze slijmerige ontlasting, niet eten, braken en de baardagaam is vaak slomer dan normaal. Bij de dierenarts zal je een ronidazol bevattend product krijgen (10 tot 20 mg per kg dier) of een metronidazol bevattend product (50 tot 75 mg per kg dier), geef dit gedurende 10 dagen (op advies van de dierenarts).

- Longontsteking: De verschijnselen van longontsteking zijn: overtollig slijm in en op neus en bek, een piepend geluid bij een zware ademhaling en ze hebben de bek open bij het ademen. De baardagaam moet je +/- 10 dagen warm zetten met voldoende water en voer. Bij de dierenarts zal je ampicilline of amoxycilline krijgen, geef dit gedurende 6-10 dagen (op advies van de dierenarts). Longontsteking krijgt je baardagaam meestal door tocht. Het gaat vaak samen met mondrot.

- Mijten: Mijten komen niet zo vaak voor bij baardagamen voor. Vaak worden ze door andere dieren overgedragen. De verschijnselen van mijten zijn: donker rode tot zwarte, 1mm grote, bultjes (mijten) zitten vaak in de huidplooi, onder schubben en in de ooropening. Er zijn veel verschillende methodes om de mijten te bestrijden, maar er zijn maar weinig goede methodes. Onze voorkeur gaat uit naar Frontline (spray voor jonge katten). Spray 1 maal de baardagaam en het terrarium in en herhaal dit na 2 weken.

- Mondrot: De verschijnselen van mondrot zijn: lichte, gezwollen slijmvliezen in of rond bek of neus. Rode puntjes en lichtgeel en kazig afgestorven weefsel in de bek. Maak de bek dagelijks schoon met 3% waterstofperoxyde op een wattenstaafje. Verwijder het afgestorven weefsel en spoel het na met afgekoeld gekookt water. Het komt vooral voor bij verzwakte baardagamen en gaat vaak samen met long- of darmaandoeningen.

- Rachitis (engelse ziekte): Bij Rachitis hebben baardagamen kromme poten of staart, uitstekende heupbeenderen en/of plotselinge botbreuken. De eischalen zijn slecht, de uitkomst van de eieren zijn slecht en de jongen die uitkomen zijn zwakke en mismaakte jongen. De oorzaak van Rachitis is een tekort aan vitamine D of kalk, dus als je een begin van deze verschijnselen ziet geef dan extra vitamine D en kalk. Een volwassen baardagaam met Rachitis is bijna niet meer te genezen. Jonge baardagamen vertonen in het begin van Rachitis echter nog andere verschijnselen: deze kunnen bij tekort aan kalk krampen in de spieren van de poten krijgen, houden deze dan strak tegen hun lichaam aan of vertonen een soort van stuiptrekkingen met de poten.

- Verstopping: Verstoppingen komt regelmatig voor bij baardagamen. Hij heeft dan geen ontlasting meer, een dikke buik en perst vaak. Ga je baardagaam baden in handwarm water gedurende 10 minuten en herhaal dit een paar dagen. Vaak heb je bij de eerste of tweede keer al resultaat. Heeft dit geen resultaat moet je naar de dierenarts voor een eventuele darmspoeling. Doe je dit niet heb je kans dat je baardagaam hier aan dood gaat. De oorzaak van een verstopping is vaak dat de baardagaam zand binnen krijgt met zijn voedsel. Zet hem dan op kunstgras.

- Vitamine A gebrek: Vitamine A gebrek komt zelden voor bij baardagamen (soms bij jonge baardagamen die geen groente eten). De verschijnselen van vitamine A gebrek zijn: opgezwollen of tranende ogen, vervellingresten. Geef de baardagaam een hoge dosering vitamine A. Het beste kun je hiervoor naar de dierenarts gaan, want er zijn verschillende producten met verschillende doseringen.

- Wormen: Rondwormen (nematoden) komen regelmatig voor bij baardagamen. De verschijnselen van rondwormen zijn: niet eten, vermagering en diaree. Bij de dierenarts zal je fenbendazole bevattend product (Panacur) krijgen, geef dit gedurende 1 dag en herhaal dit na 10 dagen (op advies van de dierenarts).