Het genus Pogona

De meeste baardagaam soorten zijn voor het eerst beschreven onder het genus Amphibolurus. In 1982 zijn de baardagamen door G. Storr in een nieuw genus onderverdeeld. Dit was het genus Pogona. De naam Pogona is afgeleid van het Griekse woord "pogon" wat baard betekend.

De Pogona is onderverdeeld in 8 verschillende soorten. Deze 8 soorten zijn:

  • Pogona barbata (Cuvier, 1829)
  • Pogona henrylawsoni (Wells & Wellington, 1985)
  • Pogona microlepidota (Glauert, 1952)
  • Pogona minima (Loveridge, 1933)
  • Pogona minor (Sternfeld, 1919)
  • Pogona mitchelli (Badham, 1976)
  • Pogona nullabor (Badham, 1976)
  • Pogona vitticeps (Ahl, 1926)

Algemene beschrijving

De Pogona is een middelgrote hagedis met een KRL (Kop Romp Lengte) van 120 - 250 mm. Hij heeft een afgeplat lichaam. Deze is bedekt met kleine en grote schubben.  Afhankelijk van de soort lopen er 1-7 rijen stekels aan de zijkant van het lichaam. Over het midden van de rug is een streep met schubben (stekels) die groter zijn dan de gewone schubben aan de zijvlakken op de rug. De schubben op de zijvlakken zijn zeer klein, vermengd met wat grotere schubben. Zijn kop is driehoekig, waarbij de meeste soorten de lengte meer is dan de breedte. Alleen bij de P. vitticeps en de P. mitchelli is de kop ongeveer even lang als breed. Bij de P. barbata, de P. nullabor en de P. vitticeps zijn de stekels op de baard duidelijk zichtbaar. Op het achterhoofd hebben ze een dwarse rij van stekels. Boven het oor loopt een in de lengterichting rij stekels, welke alleen afwezig is bij de P. barbata.
De poten en staart zijn in verhouding tot de meeste andere agamen korter. De femorale poriën zijn verspreid over de helft tot driekwart van de dij. Het aantal femorale poriën varieert van 2 tot 7 stuks.  De preanale poriën 1-5 (meestal 2 of 3), beperkt zich tot de buitenste deel van het bekken regio.
De kleur is over het algemeen saai, maar er zijn lokaliteiten waar extreme kleuren voorkomen. De jonge baardagamen hebben een lichtontwikkelde tekening op de buik en rug. Deze tekening wordt naarmate de baardagaam ouder worden minder of verdwijnt.

De soorten die wij momenteel in ons bezit hebben zijn de Pogona henrylawsoni, Pogona mitchelli en Pogona vitticeps.